Thursday, 29 March 2012

Saya Hiperhidrosis

Masalah perpeluhan yang berlebihan terutama di bahagian tapak tangan dan bawah lengan di dalam istilah perubatannya lebih dikenali sebagai hiperhidrosis.Hiperhidrosis dibahagikan kepada dua jenis iaitu primer (atau idiopatik iaitu tidak diketahui puncanya) dan hiperhidrosis sekunder yang disebabkan oleh penyakit-penyakit lain seperti hypertiroidism, kencing manis/diabetes, tuberkulosis/batuk kering, obesiti, kehamilan serta menopaus.

Hiperhidrosis primer biasa berlaku pada individu dewasa berumur antara 20 hingga 50 tahun, tetapi ia boleh bermula lebih awal iaitu ketika kanak-kanak atau remaja.

Punca sebenar hiperhidrosis primer tidak diketahui dengan tepat. Ia mungkin disebabkan oleh penyakit ekrin kelenjar peluh di seluruh badan, tetapi paling banyak di tapak tangan dan kaki.

Kemungkinan kedua adalah aktiviti saraf simpatetik keterlaluan yang memberi rangsangan kepada kelenjar peluh normal, menyebabkan kelenjar menghasilkan peluh secara berlebihan.

Terdapat beberapa cara untuk mengatasi masalah ini manakala jenis rawatannya pula bergantung kepada tahap masalah.

* Rawatan topikal: Jika masalah hanya sedikit, penggunaan ubat sapu atau antipeluh yang mengandungi 12 hingga 20 peratus aluminium klorida boleh membantu mengurangkan peluh.
* Rawatan sistemik: Ubat makan mengandungi agen antikolinergik seperti glycopyrrolate dan amitriptyline boleh mengehadkan aktiviti saraf simpatetik dan ini mengurangkan pengeluaran peluh yang berlebihan.
* Suntikan Botulinum Toksin A (Botoks): Suntikan Botoks juga digunakan untuk merawat hiperhidrosis aksilari dengan melumpuhkan saraf yang merangsang kelenjar peluh.
* Iontoforesis: Iontoforesis adalah kaedah di mana air mengalirkan arus elektrik dari alat khas melalui permukaan kulit dan ini menyebabkan produksi kelenjar peluh terencat.
* Pembedahan simpatektomi torasik endoskopi (endoscopic transthoracic sympathectomy/ETS): Pembedahan dilakukan dengan memotong (clipping) saraf simpatetik yang merangsang kelenjar peluh terlibat.

# ustaz sy pnh bgtaw,simtom hiperhidrosis nie kemungkinan ada masalah dengan jantung #
hArap2 xla sampai ada masalah dengan jantung :)


No comments:

Post a Comment